Ciasto Ambasador

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to jedno z najpyszniejszych ciast. Zachęcam do spróbowania!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na formę 20x30:

    I. Biszkopt:
    - 4 jajka
    - szczypta soli
    - 1 łyżeczka pasty waniliowej/ aromatu
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 4 łyżki mąki
    - 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru

    II. Masy:

    - 1 l mleka 3,2 %
    - 2 budynie waniliowe
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 jajka
    - 2 żółtka
    - 2 kostki masła
    - 7 łyżek brązowego cukru (można dosłodzić na końcu, według uznania)
    - 2 łyżeczki kakao
    - 2 łyżki wody różanej
    - niepełna garść orzechów włoskich
    - 2 łyżki rodzynek
    - 7 suszonych fig
    - 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    - 1 tabliczka białej czekolady
    - 1 tabliczka mlecznej czekolady
    - 1 tabliczka czekolady karmelowej
    - 1 cytrynowa galaretka
    - 1 truskawkowa galaretka
    - 1 pomarańczowa galaretka
    - 1 malinowa galaretka
    - 3 łyżki mieszanki owoców egzotycznych w puszce.
    - 2 polewy krówkowe
    - 1 polewa czekoladowa
    - 1 łyżeczka masła
    - wiórki czekoladowe
    - posypka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
    Ubijamy sztywną pianę z białek i szczypty soli.
    Powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy, ciągle mieszając.
    Nie przerywając tej czynności wlewamy do piany roztrzepane żółtka, cienkim strumieniem.
    Całość dokładnie ubijamy przez 8-10 minut, nie przerywając.
    Czynność ta sprawi, że ciasto będzie puszyste, bez dodawania proszku do pieczenia.
  • 2. Do masy powoli przesiewamy mąkę i budyń.
    Delikatnie i dokładnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
  • 3. Przelewamy biszkopt do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut, do suchego patyczka.
    Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • 4. W 1/4 mleka roztrzepujemy budyń z jajami, żółtkami i mąką. Resztę mleka gotujemy, rozpuszczając w nim 7 łyżek cukru. Po zagotowaniu wlewamy wcześniej przygotowaną miksturę i przygotowujemy budyń. Dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. 1 szklanka wody na galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 6. Masło ucieramy z wodą różaną. Dodajemy partiami schłodzony budyń, wciąż miksując.
    Powstałą gładką masę dzielimy na 2 części.
  • 7. Orzechy, figi, czekolady i galaretki kroimy w niedużą kostkę. Owoce z puszki kroimy na mniejsze kawałki.
    Do 1 części (ciemnej) dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wsypujemy orzechy, rodzynki, 1/2 fig oraz po 1/2 tabliczki każdej z trzech czekolad. Mieszamy.
  • 8. Do drugiej masy (jasnej) galaretki, owoce, pozostałe figi i czekolady. Mieszamy.
  • 9. Biszkopt przekrawamy na pól. Jedna część (spód) ma być grubsza a druga (wierzch) cieńsza.
    Na spodzie rozsmarowujemy masę ciemną, następnie jasną i przykrywamy biszkoptem. Dekorujemy polewami. Dodajemy do każdej po 1/2 łyżeczki masła, aby nie stwardniały. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i posypką. Schładzamy kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

4.48 (179 ocen)

image-16thti3

To może cię zainteresować