Ciasto ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Ubijamy sztywną pianę z białek i szczypty soli.
Powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy, ciągle mieszając.
Nie przerywając tej czynności wlewamy do piany roztrzepane żółtka, cienkim strumieniem.
Całość dokładnie ubijamy przez 8-10 minut, nie przerywając.
Czynność ta sprawi, że ciasto będzie puszyste, bez dodawania proszku do pieczenia.
2. Do masy powoli przesiewamy mąkę i budyń.
Delikatnie i dokładnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
3. Przelewamy biszkopt do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut, do suchego patyczka.
Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4.W 1/4 mleka roztrzepujemy budyń z jajami, żółtkami i mąką. Resztę mleka gotujemy, rozpuszczając w nim 7 łyżek cukru. Po zagotowaniu wlewamy wcześniej przygotowaną miksturę i przygotowujemy budyń. Dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
5.Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. 1 szklanka wody na galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce.
6. Masło ucieramy z wodą różaną. Dodajemy partiami schłodzony budyń, wciąż miksując.
Powstałą gładką masę dzielimy na 2 części.
7. Orzechy, figi, czekolady i galaretki kroimy w niedużą kostkę. Owoce z puszki kroimy na mniejsze kawałki.
Do 1 części (ciemnej) dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wsypujemy orzechy, rodzynki, 1/2 fig oraz po 1/2 tabliczki każdej z trzech czekolad. Mieszamy.
8. Do drugiej masy (jasnej) galaretki, owoce, pozostałe figi i czekolady. Mieszamy.
9. Biszkopt przekrawamy na pól. Jedna część (spód) ma być grubsza a druga (wierzch) cieńsza.
Na spodzie rozsmarowujemy masę ciemną, następnie jasną i przykrywamy biszkoptem. Dekorujemy polewami. Dodajemy do każdej po 1/2 łyżeczki masła, aby nie stwardniały. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i posypką. Schładzamy kilka godzin.
Komentarze