Ciasto ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno - cukrowej. Wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w temp 170 s C. Gdy wystygnie przekroić na 2 części.
Biszkopt ciemny wykonać tak samo jak jasny, pod koniec dodać kakao.
Masa: Rodzynki przesypać do małej miski, zalać je wrzącą wodą, nie za dużo tak aby przykryła rodzynki, dodać kieliszek wódki i wymieszać. Orzechy i ananasy pokroić na małe kawałki.
w 1 i 1/2 szklanki mleka wymieszać proszek budyniowy, mąkę żółtka i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać wymieszany proszek - ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce budyń. Masę podzielić na 2 równe części - do I części dodać kakao, połowę odsączonych rodzynek, orzechy, połowę kostek czekolady i kieliszek spirytusu lub wódki - wymieszać. Do drugiej części dodać ananasy, czekoladę i rodzynki, do smaku można dodać trochę soku z cytryny - wymieszać.
Poncz: Wodę z alkoholem pozostałą po rodzynkach wymieszać z syropem z ananasów, dosłodzić cukrem pudrem, można dodać troszkę soku z cytryny. Podczas przekładania ciasta nasączyć biszkopty.
Złożenie ciasta: biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt jasny - masa jasna - biszkopt ciemny - polewa chałwowa Wstawić na noc do lodówki. Smacznego :)
Polewa chałwowa: Składniki na polewę wymieszać i rozpuścić w garnku, gdy lekko ostygnie, polać wierzch ciasta.
Komentarze