Ciasto ambasador

4.48 (179 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Można podać je jako tort.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Wymiary dołu blachy 22x35
    Biszkopt jasny:
    4 jaja
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Biszkopt ciemny:
    2 jaja
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    2 żółtka
    2 kostki margaryny
    1 łyżka kakao
    Dodatkowo:
    100 g rodzynek
    100 g orzechów włoskich
    1 puszka ananasów
    1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej w małe kawałki
    Polewa chałwowa:
    200 g chałwy
    2 łyżki mleka
    50 g margaryny
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Ciasto ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno - cukrowej. Wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w temp 170 s C. Gdy wystygnie przekroić na 2 części.
    Biszkopt ciemny wykonać tak samo jak jasny, pod koniec dodać kakao.
    Masa: Rodzynki przesypać do małej miski, zalać je wrzącą wodą, nie za dużo tak aby przykryła rodzynki, dodać kieliszek wódki i wymieszać. Orzechy i ananasy pokroić na małe kawałki.
    w 1 i 1/2 szklanki mleka wymieszać proszek budyniowy, mąkę żółtka i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać wymieszany proszek - ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce budyń. Masę podzielić na 2 równe części - do I części dodać kakao, połowę odsączonych rodzynek, orzechy, połowę kostek czekolady i kieliszek spirytusu lub wódki - wymieszać. Do drugiej części dodać ananasy, czekoladę i rodzynki, do smaku można dodać trochę soku z cytryny - wymieszać.
    Poncz: Wodę z alkoholem pozostałą po rodzynkach wymieszać z syropem z ananasów, dosłodzić cukrem pudrem, można dodać troszkę soku z cytryny. Podczas przekładania ciasta nasączyć biszkopty.
    Złożenie ciasta: biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt jasny - masa jasna - biszkopt ciemny - polewa chałwowa Wstawić na noc do lodówki. Smacznego :)
    Polewa chałwowa: Składniki na polewę wymieszać i rozpuścić w garnku, gdy lekko ostygnie, polać wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować