Ciasto ajerkoniakowe

4.49 (154 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Proste i pyszne ciasto, które warto zrobić.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    6 jajek
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 szklanki cukru trzcinowego (drobnego)
    3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    3-4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka wody
    szczypta soli

    Na krem ajerkoniakowy:
    300 g masła (w temperaturze pokojowej)
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka ajerkoniaku

    Pozostałe:
    3-4 łyżeczki cappuccino
    500 ml śmietany 36%
    1 torebka cukru waniliowego
    2 opakowania śmietan fix
    1 łyżeczka cukru
    do dekoracji: 1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ajerkoniakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając oba cukry. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki.
  • 2. Nasączenie: W filiżance zaparzyć cappuccino, ostudzić i nasączyć bardzo lekko oba placki.
  • 3. Krem ajerkoniakowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać ajerkoniak i zmiksować do połączenia składników. Odstawić do lodówki na minimum 10 minut.
  • 4. Bita śmietana: Zimną śmietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy śmietana będzie już puszysta dodać śmietan-fix i zmiksować do połączenia składników.
  • 5. Na dolnym placku rozsmarować krem ajerkoniakowy, nałożyć górny placek. Na górnym rozsmarować bitą śmietanę (można zrobić nożykiem lub widelcem wzory) i przez sitko posypać delikatnie kakao lub udekorować wedle uznania.

Porady

Zamiast ajerkoniaku można wykorzystać inny gęsty likier np. kawowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować