Ciasto BOUNTY

5 (196 ocen)

  • 60 min

Bardzo proste i identyczne w smaku jak batonik

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 250g masła
    • 150g cukru
    • 200g mąki pszennej
    • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 jajka
    • 4 łyżki mleka
    • 3 łyżki kakao
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • Opakowanie cukru waniliowego
    Składniki na masę:
    • 500ml mleka
    • 6 łyżek kaszy manny
    • 200g masła
    • 150g cukru
    • 250g wiórek kokosowych
    • Cukier waniliowy
    Składniki na polewę:
    • 200g czekolady gorzkiej
    • 100ml śmietany słodkiej 30%
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Batony

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło miksujemy razem z cukrem na puszysta masę. Nie przerywając miksowanie dodajemy stopniowo po jednym jajku ( aby uniknąć zważenia się masy). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao po czym przesiać. Do masy maślanej dodać wymieszane i przesiane suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie zmiksować. Na dno brytfanny ( ja miałam 25x 35 ) wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto wylać do brytfanny i piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez ok. 25min. Gotowe ciasto ostudzić.
  • 2. Na małym ogniu zagrzać zagotować mleko, w którym rozpuszczamy masło. Do dotującego się mleka z masłem dodać kaszę mannę oraz cukier. Gotować 2-3 min po czym dodać wiórki kokosowe. Jeszcze gorąca masę wylać na wcześniej upieczone ciasto. Ostawić do ostudzenia.
  • 3. Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowa polewę wylać na ciasto. Odstawić do wystudzenia po czym stawić do lodówki.

Porady

Najlepiej ciasto schłodzić jeden dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować