1.Masło miksujemy razem z cukrem na puszysta masę. Nie przerywając miksowanie dodajemy stopniowo po jednym jajku ( aby uniknąć zważenia się masy). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao po czym przesiać. Do masy maślanej dodać wymieszane i przesiane suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie zmiksować. Na dno brytfanny ( ja miałam 25x 35 ) wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto wylać do brytfanny i piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez ok. 25min. Gotowe ciasto ostudzić.
2.Na małym ogniu zagrzać zagotować mleko, w którym rozpuszczamy masło. Do dotującego się mleka z masłem dodać kaszę mannę oraz cukier. Gotować 2-3 min po czym dodać wiórki kokosowe. Jeszcze gorąca masę wylać na wcześniej upieczone ciasto. Ostawić do ostudzenia.
3.Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowa polewę wylać na ciasto. Odstawić do wystudzenia po czym stawić do lodówki.
Komentarze