Ciasto Bounty

4.97 (151 ocen)

  • 60 min

Tradycyjny batonik w wersji ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    3 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    1/2 szklanki cukru
    25 dag wiórków kokosowych
    1 kostka masła
    Polewa:
    Tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.97 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kakaowe Desery Bounty

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piec 30 minut. Ostudzić. Przekroić na dwie części.
  • 2. Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło.
  • 3. Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
    Na część ciasta kakaowego, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniową, przykryć drugą połową ciasta. Polać gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z odrobina wody. Udekorować chipsami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować