1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piec 30 minut. Ostudzić. Przekroić na dwie części.
2.Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło.
3.Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Na część ciasta kakaowego, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniową, przykryć drugą połową ciasta. Polać gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z odrobina wody. Udekorować chipsami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki.
Komentarze