Pyszne,można je przygotować w formie tortu,świetnie sprawdzi się na urodzinowych przyjęciach dla dzieci.
Składniki:
na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na krem z kaszką:
200 g kaszki Nestle o smaku bananowym
300 ml przegotowanej letniej wody
200 g miękkiego masła
na budyń kubusiowy:
900 ml soku Kubuś o smaku banan-marchew
3 budynie śmietankowe bez cukru
6 łyżek cukru
1.Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka na końcu wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blaszkę 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia,wlać przygotowane ciasto.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.
Wystudzić i przekroić wzdłuż na dwie części.
2.Do miski wlać przegotowaną letnia wodę,wsypać kaszkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając dodawać stopniowo przygotowaną kaszkę.
Z gotowego kremu odłożyć 4 łyżki do dekoracji ciasta, resztę kremu wyłożyć na połowę biszkoptu,wyrównać,przykryć drugą połowąbiszkoptu.
3.Budynie rozpuścić w szklance soku,resztę zagotować z cukrem,wlać rozpuszczone budynie i cały czas mieszając gotować,aż masa zgęstnieje,gorącą masę wyłożyć na biszkopt.
Porady
Ciasto można udekorować dowolnie na przykład bitą śmietaną lub odłożonym wcześniej kremem.
Komentarze