Ciasto babeczkowe śmietanowo-karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kubeczek po jogurcie służy jako miarka.
2.Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier i wymieszać.
Do sypkich składników dodać jogurt, olej i jajka. Całość zmiksować.
3.Ciasto wylać do blaszki (25x25) i piec w 180 st ok 50 min (trzeba sprawdzać patyczkiem).
4.Na zimne ciasto wykładamy masę kajmakową.
5.Schłodzone śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.
W osobnej misce miksujemy serek i powoli dodajemy ubitą śmietanę, miksujemy.
Masę wykładamy na kajmak. Schładzamy.
Przed podaniem posypujemy płatkami LION
Porady
Płatki możemy zastąpić startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
Ciasto świetnie nadaje się na babeczki.
Komentarze