CIASTO /BABKA/ DROŻDŻOWA IRENKI B

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczna

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g drożdzy
    4 szkl.mąki
    1szkl. mleka
    1szkl. cukru
    5 żółtek
    ½ kostki masła
    szczypta soli
    dowolne owoce kandyzowane
    olej i tarta bułka do formy
    Gotowy lukier.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto /babka/ drożdżowa irenki b - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlac podgrzane mleko,
    dodac pokruszone drożdże i łyzkę
    cukru,dokładnie mieszamy.
    Dodajemy szkl.maki i ponownie
    mieszamy.
    Przykryc sciereczką i odstawic w
    ciepłe miejsce,aż ciasto podwoi
    objętosc/ok.30 min./
    Mikserem utrzec żółtka z resztą
    cukru,do białosci.
    Wlewamy do rozczynu i mieszamy.
    Dodajemy sól i mieszając wsypac
    resztę mąki.
    Gdy ciasto bedzie gęste,wyrabiamy
    je rekami.
    Masło roztopic na małym ogniu i
    studzimy.Wlewamy wąskim
    strumieniem do ciasta,
    mieszamy,aż ciasto bedzie
    łatwo odchodzic od ręki/co najmniej
    20 min./
    Dodajemy owoce kandyzowane/częśc
    odłożyc do dekoracji/ i jeszcze
    chwilę wyrabiamy.
    Formę do pieczenia babki posmarowac olejem i posypac tartą bułka.
    Ciasto wkładamy do ¾ wysokości formy
    i odstawic do wyrośnięcia.
    Pieczemy ok.40 min w piekarniku
    nagrzanym do temp. 180 st.
    przed wyjeciem ciasta z piekarnika
    sprawdzamy drewnianym patyczkiem,czy
    jest suchy i to wiemy że jest dobrze
    upieczone .
    Upieczoną babkę polewamy lukrem,na
    wierzchu układamy owoce.Ja nie polałam lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować