..słoneczne ciasto w sam raz do kawy, herbaty na jesienne popołudnia czy wieczory. Miodowe placki przełożone pysznym lekkim kremem i koniecznie z lekko kwaskowym dżemem dla przełamania smaku.
Ciasto "babie lato" - ciasto miodowe z kremem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wymieszać w misce z octem. Do przestudzonej masy dodać jajka, wymieszać mikserem. Miksując dalej dodawać porcjami mąkę.
2.Blachę (24x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 165st ok. 40 min. Gdyby ciasto zbyt szybko z wierzchu się rumieniło to w razie potrzeby przykryć folią aluminiową. Ostudzić, następnie przekroić na dwie części.
3.Masa:Do misy przelać dobrze schłodzoną śmietanę;zmiksować. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i serek mascarpone
4.Spodnią część ciasta posmarować cienko dżemem, następnie wyłożyć masę (zostawiając ok. 3 pełne łyżki na wierzch ciasta) przykryć kolejnym plackiem. Rozsmarować pozostawioną masę i udekorować uprażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi...
Komentarze