Rewelacyjnie pyszne ciasto, przygotowane na bazie ciastek, ciast, orzechów i rodzynek. Smaczne i pachnące rumem. Polecam do niedzielnej kawki i na większe przyjęcia.
45 min
Składniki:
SKŁADNIKI NA MASĘ :
100-200 g herbatników szkolnych
150 g biszkoptów
300 g ciasta czekoladowego lub pierniczków czekoladowych
50 g rodzynek namoczonych we wrzątku i odcedzonych
50 g kokosu
100 g orzechów (ziemne, laskowe, włoskie )
1 olejek rumowy
2 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu
DODATKOWO :
200 g herbatników do wyłożenia blaszki
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
tarta czekolada do posypania
MASA CZEKOLADOWA :
200 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki cukru
Wszystko zagotowujemy ciągle mieszając, studzimy.
Ciasto bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na masę rozdrabniamy ( ciasta, ciastka i orzechy ), można robotem, blenderem lub tłuczkiem. Wsypujemy do miski, dodajemy rodzynki, kokos, olejek i masę czekoladową. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą i będą stanowiły jedną zwartą masę.
Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy folią aluminiową. Na dno i boki rozkładamy herbatniki.
2.W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier waniliowy i nasączamy nim ciastka.
Masę wykładamy, na blaszkę z ciastkami i równo ją rozsmarowujemy, chłodzimy w lodówce do momentu aż ubijemy śmietanę.
Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i studzimy.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami aż będzie sztywna, na koniec wlewamy żelatynę szybko miksujemy aby nie powstały gródki.
Na zimne ciasto rozsmarowujemy bitą śmietaną i ponownie chłodzimy około 2 -3 godzin.
3.Bajaderkę posypujemy obficie tartą czekoladą, kroimy na kawałki i podajemy.
Ciasto jest bardzo smaczne.
Komentarze