Ciasto bajkowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku należy ugotować krem z podanych składników (mleko, żółtka, mąka ziemniaczana, cukier zwykły oraz cukier waniliowy) i odstawiamy go aby ostygł.
2.Po wystudzeniu kremu łączymy go z kostką margaryny i 1/3 kostki masła. Opcjonalnie dodajemy do kremy kilka kropel spirytusu i cytryny, żeby się nie zważył.
3.Kolejno pieczemy ze składników biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier oraz kolejno żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy jajecznej mieszając delikatnie. Na koniec dodajemy łyżkę wody i mieszamy dalej. Blachę o wym. 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w temp 150°C ok 45 min. do tzw. suchego patyczka.
4.Konfitury i sok łączymy, podgrzewamy ( nie dopuszczając do wrzenia ). Odlewamy nieco ciepłego płynu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mieszankę wlewamy do konfitury i bardzo dobrze mieszamy. Studzimy uważając żeby nam nie zastygła.
5.Przygotowujemy poncz. W tym celu wszystkie składniki mieszamy z sobą i studzimy.
6.Płatki migdałów uprażamy na suchej patelni i również studzimy.
7.Biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy konfiturę wiśniową następnie 2/3 masy rozprowadzamy na konfiturze. Na kremie ściśle układamy biszkopty namoczone w ponczu i pozostałą część masy. Wierzch posypujemy migdałami i wsadzamy placek na godzinę do lodówki aby dobrze się zastygł.
Komentarze