CIASTO BAJKOWY PUSZEK

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Lekkie puszyste ciasto na każdą okazję. Słodycz w połączeniu z delikatną kwasotą daje niesamowite doznania dla każdego podniebienia.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 4 jajka
    • 130 g cukru
    • 90 g mąki
    • 40 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka letniej wody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem waniliowy:
    • 500ml mleka
    • 3 żółtka
    • 6 dag mąki ziemniaczanej
    • 17 dag cukru zwykłego
    • 1 cukier waniliowy
    Konfitura wiśniowa:
    • 2 słoiczki konfitury wiśniowej z kawałkami owoców ( po 240 g)
    • 4 łyżki soku z pomarańczy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 4 łyżeczki żelatyny
    Poncz:
    • woda+cukier+sok z cytryny (250 ml)
    • 50 ml wiśniówki
    Dodatkowo:
    • biszkopty "kocie języczki"
    • płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Konfitury

Ciasto bajkowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku należy ugotować krem z podanych składników (mleko, żółtka, mąka ziemniaczana, cukier zwykły oraz cukier waniliowy) i odstawiamy go aby ostygł.
  • 2. Po wystudzeniu kremu łączymy go z kostką margaryny i 1/3 kostki masła. Opcjonalnie dodajemy do kremy kilka kropel spirytusu i cytryny, żeby się nie zważył.
  • 3. Kolejno pieczemy ze składników biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier oraz kolejno żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy jajecznej mieszając delikatnie. Na koniec dodajemy łyżkę wody i mieszamy dalej. Blachę o wym. 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w temp 150°C ok 45 min. do tzw. suchego patyczka.
  • 4. Konfitury i sok łączymy, podgrzewamy ( nie dopuszczając do wrzenia ). Odlewamy nieco ciepłego płynu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mieszankę wlewamy do konfitury i bardzo dobrze mieszamy. Studzimy uważając żeby nam nie zastygła.
  • 5. Przygotowujemy poncz. W tym celu wszystkie składniki mieszamy z sobą i studzimy.
  • 6. Płatki migdałów uprażamy na suchej patelni i również studzimy.
  • Bajka z góry 7. Biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy konfiturę wiśniową następnie 2/3 masy rozprowadzamy na konfiturze. Na kremie ściśle układamy biszkopty namoczone w ponczu i pozostałą część masy. Wierzch posypujemy migdałami i wsadzamy placek na godzinę do lodówki aby dobrze się zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować