Ciasto bakaliowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smakosze na pewno nie będą zawiedzeni. To istne „niebo w gębie”!

Składniki:

  • ● 1 szkl. łuskanych orzechów włoskich
    ● 1 szkl. daktyli
    ● 1/3 szkl. rodzynek
    ● 1/3 szkl. suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
    ● 1 szkl. fig
    ● 1 szkl. kandyzowanych owoców
    ● 3/4 szkl. mąki
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 4 jajka
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● cukier waniliowy

Ciasto bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy do namoczenia. Gdy wystygną, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Orzechy rozdrabniamy. Śliwki, figi i daktyle kroimy w małe kawałki. Mieszamy z rodzynkami, orzechami i kandyzowanymi owocami.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy bakalie. Mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25x7 cm). Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy