Ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 40 min

Kruche blaty z bezą i bakaliami , puszysty krem budyniowy i kwaskowa masa z winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół.Jedne z lepszych jakie jadłam.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki tortowej
    ½ szklanki mąki krupczatki
    25 dag masła
    ½ szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu

    Beza z bakaliami:
    4 białka
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 dag mieszanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina, nerkowce)

    Krem budyniowy:
    ½ litra mleka
    20 dag masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    16 g cukru waniliowego

    Masa jabłkowa:
    1,2 kg obranych winnych jabłek
    3 czubate łyżki cukru z cynamonem
    100 ml wody
    2 galaretki agrestowe

    Polewa chałwowa:
    ½ szklanki słodkiej śmietanki
    60-70 g chałwy waniliowej

    Dodatkowo:
    100 g herbatników maślanych
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0b4oxsc 1. CIASTO KRUCHE:
    Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
    Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki o wym 25/30 cm wyłożone pergaminem.Smarujemy po równo konfiturą porzeczkową .
  • image-09rxf88 2. BEZA:
    Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
  • image-0x4aj5p 3. Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy.
    Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia
  • image-0m4o6xr 4. KREM BUDYNIOWY:
    Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń.
    Wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem.
  • image-031g5gg 5. MASA JABŁKOWA:
    Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
  • image-1jto1yj 6. POLEWA CHAŁWOWA:
    Śmietankę podgrzać w rondelku , dodać pokruszoną chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia.
  • image-0k4qvny 7. PRZEŁOŻENIE:
    Krem budyniowy wyłożyć na jeden placek kruchy, rozsmarować,
  • image-0pijuvg 8. ułożyć warstwę z herbatników,
  • image-1x8txkr 9. wylać tężejącą masę jabłkową z galaretką przykryć drugim plackiem, polać polewą chałową, wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ŁATEK

To może cię zainteresować