Ciasto bakaliowo-korzenne

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne „zimowe” ciasto. Jest bardzo aromatyczne, a gdy się piecze, jego zapach roznosi siępo całym domu.

Składniki:

  • ● 20 dag margaryny
    ● 25 dag cukru
    ● 25 dag mąki
    ● 2 łyżki cukru waniliowego
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 4 jajka
    ● 20 dag mielonych orzechów włoskich
    ● 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    ● szczypta mielonych goździków
    ● szczypta mielonego imbiru
    ● 2 łyżki rumu
    ● bułka tarta, cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bakaliowo-korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy
    z cukrem i cukrem waniliowym do białości, a następnie,
    nie przerywając ucierania, dodajemy
    po jednym jajku na
    zmianę z orzechami i przyprawami
    korzennymi.
  • 2. Przesianą mąkę mieszamy
    z proszkiem i po łyżce dodajemy
    do ciasta. Mieszamy. Na
    koniec wlewamy rum i ponownie
    dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wylewamy do wysmarowanej
    margaryną i posypaną
    bułką tortownicy. Pieczemy
    w 200 °C ok. godz.,
    sprawdzając patyczkiem, czy
    jest upieczone. Ostudzone posypujemy
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować