Ciasto "balowe"

4.48 (168 ocen)

Ciasto smakuje wyśmienicie, zwłaszcza drugiego dnia. Słone krakersy równoważą słodycz karmelu. Polecam nie tylko bale ;-)

Składniki:

  • blaszka 38 cm x 24 cm
    MASA:

    2 ½ szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    3/4 kostki masła
    3-4 żółtka
    ¾ szklanki mąki

    ORAZ:

    ½ l śmietany 36%
    2 "śmietan-fixy" lub żelatyna (2,5 łyżeczki)
    2 łyżki cukru pudru
    paczka herbatników (około 250g)
    paczka krakersów
    puszka gotowej masy krówkowej
    Jasny biszkopt upieczony wg. ulubionego przepisu
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "balowe" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec jasny biszkopt.


  • 2. Przygotowanie masy budyniowej: W szklance mleka rozpuścić mąkę z cukrem i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka, wlać rozrobiony płyn, mieszać do zgęstnienia. Po przestudzeniu, utrzeć z miękkim masłem.
  • 3. Przygotowanie masy śmietanowej: śmietanę ubić, dodać śmietanfixy wymieszane z cukrem pudrem lub roztopioną żelatynę.
  • balowe2 4. Na biszkopt wyłożyć:

    letnią masę budyniową,
    herbatniki,
    masę karmelową
    krakersy,
    śmietanę.

    Odstawić w chodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować