Ciasto bananowo-rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Margarynę ucieramy na puch z cukrem, ucierając dodajemy po jednym żółtku, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i miksując
wsypujemy po łyżce mąki.
Dwie tortownice (śr.21cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto.
2.Beza:białka ubijamy na sztywno z cukrem i mieszamy delikatnie z budyniem. Beze rozkładamy na ciastach i posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy 20 min. w temp. 170 stopni.
3.Galaretka bananowo-rabarbarowa: rabarbar oczyszczamy, kroimy na kawałki , przekładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy wraz
z cukrem do rozpadnięcia, dodajemy pokrojone w plasterki banany i gotujemy 5 min, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę i dokładnie
mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
4.Kremówkę wraz z cukrem i fixem ubijamy na sztywno.
Na jeden blat ciasta wykładamy galaretkę, bitą śmietanę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Schładzamy kilka godzin w lodówce przed
podaniem.
Komentarze