Ciasto "bananowa randka" (bez pieczenia)

4.79 (166 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 9 osób

Bardzo udane spotkanie banana z winogronem... :) Słodycz tego pierwszego przełamana kwaskowatością zielonych kuleczek.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • 15 - 20 sztuk herbatników typu petitki
    masa bananowa I:
    500 gramów gęstego jogurtu bananowego
    2 średnie banany
    2 galaretki cytrynowe
    200 ml gorącej wody

    galaretka zielona:
    2 galaretki agrestowe

    masa bananowa II:
    500 gramów gęstego jogurtu bananowego
    2 średnie banany
    2 galaretki cytrynowe
    200 ml gorącej wody

    wierzch:
    600 - 700 gramów zielonych winogron
    2 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

4.79 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto "bananowa randka" (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Jogurty wyjmujemy z lodówki około 1 godziny przed przystąpieniem do pracy, żeby nie były bardzo zimne.
    Spód blaszki 25x25 cm lub 25x30 cm wykładamy herbatnikami.
    Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy.
    Masę wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
    Od razu zabieramy się za galaretkę. Obie agrestowe rozprowadzamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.
    Potem przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo - bananową, tak jak w przypadku pierwszej.

    Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej winogrona (oczywiście wcześniej porządnie umyte i osuszone).
    Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na winogrona.

    Ciasto schładzamy w lodówce optymalnie przez kilkanaście godzin.

Porady

Zalewanie winogron możemy przeprowadzić również w inny sposób (ja tak właśnie zrobiłam), najpierw zalałam owoce odrobiną całkiem płynnej galaretki, aby winogrona się "przykleiły", a potem dodałam tężejącą resztę, ale (!) w przypadku tej metody musimy mieć pewność, że foremka jest szczelna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka Jogurt Masa Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (179 ocen)

image-1077kdi

To może cię zainteresować