Ciasto bez jajek czekoladowe z jabłkami budyniowymi z kleksami budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jabłka obrane ze skórki, pokrojone na kawałeczki gotować z wodą, cukrem z 3-5 minut, budyń wymieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do jabłek mieszając do zagęstnienia, forma silikonowa 25x25 cm, dno będzie wierzchem, do formy wyłożyć jabłka budyniowe
2.wszystkie suche składniki łyżką wymieszać w misce
3.do suchych wlać mokre składniki i łyżką wszystko wymieszać do połączenia składników, ciasto ma być nie za rzadkie i nie za gęste
4.ciasto wyłożyć na jabłka, wyrównać łyżką wierzch
5.piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie najlepiej całą noc w chłodzie
6.formę nakryć talerzem, odwrócić i delikatnie zdjąć formę z ciasta
7.mleko 200 ml zagotować z cukrem, masłem i wlać budyń wymieszany w 150 ml mleka, mieszając zagęścić, ciepły jeszcze budyń nakładać porcje-kleksy na jabłka, posypać posypką, zostawić do zastygnięcia budyniu w chłodzie
Komentarze