Kruche ciasto z jagodami i bezą

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto bezowe z jagodami jest szczególnym ciastem, gdyż jest pierwszym ciastem, które zrobiłam w dzieciństwie i które zniknęło ze stołu w okamgnieniu.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżki cukru pudru,
    1 margaryna,
    5 żółtek
    Beza:
    5 białek
    1szkl cukru
    Masa:
    1,5kg jagód
    0,5 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z jagodami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier puder i proszek do pieczenia- wymieszać. Dodać margarynę, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto w proporcji 2:1. Większą część rozwałkować, a mniejszą zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wyłożyć jagody na ciasto. Utrzeć bezę z białek i wyłożyć na jagody. Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto na tarce. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół.Piec ok. 60-65 min. do czasu zarumienienia się kruszonki na werzchu.

Porady

Na spód ciasta można posypać bułkę tartą, aby wchłonęła nadmiar soku z jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować