Ciasto bezowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z trzech łyżek cukru przygotowujemy karmel, a następnie łączymy go z lekko podgrzanym mlekiem i krótko gotujemy.Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym na gładką masę i dodajemy do mleka ciągle mieszając na małym ogniu do zgestnienia
2.Margarynę ucieramy z 5 łyżkami cukru na gładką masę, wbijamy 2 jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem i dodajemy do masy. Nastepnie mieszamy z masą karmelową. Ciasto wylewamy na tortownicę (28 cm) wyłozona papierem do pieczenia . na wierzchu rozsmarowujemy powidła. Pieczemy 20 min w 160 st.
3.Białka ubijamy na sztywną piane dodając stopniowo cukier. Masę bezową wykładamy na ciasto, aby utworzyła obręcz i pieczemy ok 1 godz w 140 st. Studzimy
4.Mąkę ziemniaczaną mieszamy z kompotem, podgrzewamy, aż zgęstnieje. Na koniec wrzucamy śliwki.Masę śliwkową wykładamy na środek ciasta.
Porady
jesli podczas ucierania margaryna sie zważymożemy dodać śnieżkę i mieszać dalej
Komentarze