ciasto bezowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

delikatny smakołyk, który rozpływa się w ustach

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto
    20 dag mąki
    15dag cukru
    15 dag margaryny
    10 dag powideł śliwkowych
    1/2 szkl mleka
    2 jajka
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    Masa
    1 słoik sliwek (700 ml)
    3/4 szkl cukru
    3 białka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Beza

Ciasto bezowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z trzech łyżek cukru przygotowujemy karmel, a następnie łączymy go z lekko podgrzanym mlekiem i krótko gotujemy.Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym na gładką masę i dodajemy do mleka ciągle mieszając na małym ogniu do zgestnienia
  • 2. Margarynę ucieramy z 5 łyżkami cukru na gładką masę, wbijamy 2 jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem i dodajemy do masy. Nastepnie mieszamy z masą karmelową. Ciasto wylewamy na tortownicę (28 cm) wyłozona papierem do pieczenia . na wierzchu rozsmarowujemy powidła. Pieczemy 20 min w 160 st.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną piane dodając stopniowo cukier. Masę bezową wykładamy na ciasto, aby utworzyła obręcz i pieczemy ok 1 godz w 140 st. Studzimy
  • 4. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z kompotem, podgrzewamy, aż zgęstnieje. Na koniec wrzucamy śliwki.Masę śliwkową wykładamy na środek ciasta.

Porady

jesli podczas ucierania margaryna sie zważymożemy dodać śnieżkę i mieszać dalej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować