Ciasto" biało-czarna rozkosz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto kruche zagnieść tradycyjnie. rozwałkować, wyłożyć spód blaszki. na kruche ciasto wysmarować dżem porzeczkowy. na dżem wylać czarny biszkopt. wszystko piec 40-45 min w temp 170-180 stopni.
czarny biszkopt:
białak ubić na sztywno, utrwalić cukrem, a następnie dodać po jednym żółtku. kolejno dodać budyń i papkę kakaową a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia.
jak ciasto ostygnie na wierzch robimy masę budyniową.
gotujemy budyń. studzimy. margarynę spieniamy z cukrem na biały puch a następnie dodajemy po łyżce budyń aż nam się skończy. do gotowej masy na sam koniec dodajemy sok z cytryny dla równowagi i żeby nam się masa nie zważyła krótko miksujemy.
masę wykładamy na zimne ciasto i posypujemy suchym kakaem. ciasto wkładamy do lodówki żeby się schłodziło i przeszły sobą smaki.
smacznego
Porady
dżem porzeczkowy opcjonalnie można zastąpić wiśniowym ale porzeczkowy najlepszy. wierzch zamiast kakaa można obsypać płatkami migdałowymi lub startą gorzką czekoladą ale kakao jest najlepsze.
Komentarze