Ciasto biało-brązowe

4.96 (207 ocen)

  • 20 min

Przepis "odkurzony" po wielu latach. Jako nastolatka piekłam go często, teraz mi się przypomniał. Smak ten sam :)

  • 20 min

Składniki:

  • 5 jajek
    2 i 1/2 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl. oleju
    3/4 szkl. wody
    2 łyżki kakao
    2 płaski łyżki proszku do pieczenia
    olejek rumowy (lub arakowy)
Wystaw ocenę:

4.96 (207 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Zebra Desery Ciasto

Ciasto biało-brązowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją objętość, następnie wsypujemy 1/2 szklanki mąki, miksujemy, dodajemy olej i 1/4 szklanki wody, miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wodę, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olejek rumowy i jeszcze raz krótko miksujemy.
  • 2. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao.
    Wylewamy na przemian do blaszki (25x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około godzinę w 200 stopniach.

Porady

Ciasto można też wylać warstwowo: najpierw jeden kolor, potem drugi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować