Ciasto biedronka

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto ze względu na swój wygląd lubią dzieci,polecam szczególnie na uroczystości w przedszkolu

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    6 jajek, białka i żółtka osobno
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    100 g mąki ziemniaczanej
    220 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek przesiać, odłożyć.

    Białka umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować po powstania jednolitej, jasnożółtej piany. Dodać olej i zmiksować (piana o około 1/4 zmniejszy swoją objętość).

    Do piany dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać z przesianymi suchymi składnikami przy pomocy szpatułki.

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać.

    Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

    Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Krem maślano - budyniowy:

    6 żółtek
    100 g drobnego cukru
    40 g mąki pszennej
    450 ml mleka
    1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
    250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3. Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.

    Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.

    Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania kremowej konsystencji. Dodawać budyń, w kilku turach, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać masa o konsystencji gładkiego kremu.
  • 4. Ponadto:

    1 szklanka dżemu lub konfitury truskawkowej
    1 galaretka truskawkowa, rozpuszczona w 250 ml wrzącej wody - połowa ilości zalecanej na opakowaniu (jeśli kropek ma być więcej będzie potrzebna dodatkowa galaretka, a spokojnie można zrobić nawet 2 x więcej otworków niż u mnie na zdjęciach)
    wiórki kokosowe, do oprószenia
  • 5. Wykonanie

    Pierwszy blat ułożyć na tacy. Posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 ilości kremu, wyrównać. W drugim blacie małą szklaneczką, kieliszkiem lub wykrawaczką do ciastek zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na kremie. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki. Oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Schłodzić.

    Uwaga: blaty można nasączyć - wedle smaku - np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny (nie jest to jednak konieczne, jeśli w cieście jest dużo otworków z galaretką).

    Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować