Wspaniałe ciasto biszkoptowe zupełnie bez mąki za to z kaszą manną.Przełożone domową marmoladą i przybrane bitą śmietaną z jagodami
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na dwa biszkopty:
6 jajek
18 dag cukru
20 dag kaszy manny
½ litra mleka
wanilia
4 dag masła
4 dag bułki tartej
Gęsta marmolada do przełożenia biszkopta
Gęsta śmietana lub śmietanka 36% do ubicia- ok. ¼ litra
Owoce lub jagody sezonowe do przybrania ciasta
Ciasto biszkoptowe na grysiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
1. Składniki biszkoptów rozdziel na dwie części
2. Rozgrzej piec do temperatury 160*C
3. W misce utrzyj trzy żółtka z 6 dag cukru i wanilią na puszystą masę – 15 minut w mikserze
4. Z trzech białek ubij sztywną pianę – pod koniec ubijania dodaj 3 dag cukru
5. Ubitą pianę wykładaj delikatnie na żółtka przesypując kaszą manną i lekko mieszając.
6. Masę wyłóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
7. Włóż do pieca na 30 minut .
8. Przygotuj szklankę gorącego mleka
9. Wyjmij ciasto z pieca i gorące zalej gorącym mlekiem, poczym włóż biszkopt z powrotem do pieca na 15 minut.
10. Podobnie przygotuj drugi biszkopt.
11. Dobrze wystudzony biszkopt posmaruj gęstą marmoladą ( tutaj wiśniowa, domowa)
12. Przykryj drugim biszkoptem.
13. Przed podaniem ciasta ubij śmietanę i z pomocą rękawa cukierniczego ułóż symetrycznie na cieście dość duże róże- każda róża ze śmietany będzie zdobić jedno ciastko.
14. Teraz rozłóż dekoracyjnie sezonowe owoce lub jagody (maliny, cząstki truskawek, borówka amerykańska, połówki winogron lub cząstki malutkich mandarynek)
15. Pokrój ciasto na równe kwadraty o boku 6 cm
Komentarze