Ciasto biszkoptowe z kremem cappuccino i galaretką z wiśniami.

4.5 (148 ocen)

  • 50 min

Delikatne ciasto z pysznym kremem i wiśniami z galaretką w sam raz na uroczyste spotkanie z rodziną. Ciasto jest kolorowe i bardzo smaczne.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Sól
    Tłuszcz i bułka tarta do formy.
    Składniki krem
    1,5 kostki margaryny(najlepiej Kasia)
    1/2 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek kawy cappuccino o smaku waniliowym
    Ponadto:
    2 galaretki o smaku wiśniowym
    1 szklanka wiśni
    1,5 szklanki soku wiśniowego
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z kremem cappuccino i galaretką z wiśniami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Jajka posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Formę do ciasta natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto. Piekarnik podgrzać, wstawić ciasto i piec w temp. 180 stopni 30 minut. Wystudzić.
    1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Mąki, kawę wymieszać z drugą szklanką mleka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, wystudzić. Dodać margarynę i utrzeć na puszystą, jednolitą masę.
    Wiśnie wypestkować, zagotować z sokiem, wsypać galaretki, wymieszać. Wiśnie wyjąć a galaretki odstawić do stężenia.
    Krem rozsmarować na ciasto, lekko schłodzić. Na wierzch kremu ułożyć dowolnie wiśnie, zalać całość tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce.

Porady

1.Ciasto można też delikatnie nasączyć lub posmarować wierzch dżemem wiśniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować