Ciasto black or white - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę , wodę, cukier i kakao zagotować w garnku do momentu, aż cukier się rozpuści. Z tego odlać 0,5 szklanki na polewę. Resztę lekko przestudzić i dodać żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z 4 białek, delikatnie wymieszać. Piec ok. 50 minut w 160°. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
2.1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, Az budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysta masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
3.Ostudzone ciasto przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przykryć drugą częścią. Wierzch polać odlaną wcześniej polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Komentarze