Ciasto brzoskwiniowe z budyniem

4.5 (172 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto dość łatwe w wykonaniu, a do wypieku można użyć także ananasów z puszki, moreli, świeżych jabłek lub innych sezonowych owoców :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki krupczatki
    150 g masła / margaryny
    1 jajko
    1 cukier wanilinowy
    1/3 szkl cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    1 szkl mąki krupczatki
    1/3 szkl cukru pudru
    100 g margaryny

    Masa:
    1 l mleka
    3 budynie wanilinowe (na 0,5 l mleka lub 2 opakowanie na 0,75 l)
    5 łyżek cukru

    Dodatkowo
    1 puszka brzoskwiń
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Ciasto brzoskwiniowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Owinąć je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • 2. Kruszonkę zagniatamy tak samo jak ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
  • 3. Ciasto na spód wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wylepiamy nim spód i boki wysmarowanej tłuszczem formy (24x28 cm)i podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Popieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
  • 4. Budynie gotujemy na 1 litr mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając 5 łyżek cukru. Budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły rozsmarowujemy równo na podpieczonym spodzie.
  • 5. Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w dość grube plasterki, które następnie układamy na budyniu lekko dociskając. Na wierzch ścieramy kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy około 40-50 minut. Wyjmujemy odstawiamy do przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować