Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

4.5 (195 ocen)

Puszysty biszkopt z bananami i delikatnym brzoskwiniowym kremem ...

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jaj
    1 szkl. cukru
    1szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    Masa:
    Puszka brzoskwiń
    6-7 łyżek cukru pudru
    6 łyżeczek żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody
    1/2 litra śmietanki 30%
    100g rodzynek
    Dodatkowo :
    2 galaretki brzoskwiniowe
    4 banany
    sok z cytryny
    Do nasączenia biszkoptu :
    1/2 szkl. słodkiej herbaty z cytryną
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubić sztywną pianę , porcjami dosypywać cukier i cukier waniliowy , dodać żółtka , chwilę ubijać .
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać . Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , piec około 25 minut w 175*C
  • 2. Masa:
    Brzoskwinie (bez syropu ) zmiksować blenderem dodać rodzynki i rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę .Śmietankę ubić z cukrem pudrem , połączyć ze zmiksowanymi brzoskwiniami
  • 3. Biszkopt nasączyć herbatą , banany pokroić , skropić sokiem z cytryny , ułożyć na biszkopcie , zalać masą brzoskwiniową
  • 4. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej wody , wystudzić , lekko tężejące wylać na masą brzoskwiniową . Schłodzić .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować