Przepis pochodzi z miesięcznika Lubelskie Aktualności Rolnicze. Polecam.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na biszkopt czekoladowy:
8 jaj
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
niepełna szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Składniki na wkładkę z brzoskwiniami:
2 galaretki brzoskwiniowe
2 i 3/4 szklanki wrzącej wody
1 puszka brzoskwiń
Masa nugatowa:
250 g masła
250 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
spirytus
ok. 25 sztuk biszkoptów okrągłych
Krem:
400 ml śmietany kremowej
1 galaretka brzoskwiniowa
1 szklanka wrzącej wody
Do dekoracji:
Starta czekolada
Ciasto brzoskwiniowo-nugatowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno,po łyżce dodać cukier i po jednym żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao,wymieszać delikatnie łyżką drewnianą,dodać olej i jeszcze raz lekko wymieszać. Ciasto przelać do blachy (dno blachy o wym.37x21) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.25 minut w temp.170 s C z termoobiegiem.
Przekroić na pół.
Wkładka z brzoskwiniami:
Galaretki rozpuścić w 2 i 3/4 szklankach wrzącej wody. Wystudzić. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na pierwszy biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, wstawić do lodówki.
Masa nugatowa:
Masło utrzeć,dodawać nutellę i łyżkę spirytusu, wyłożyć na biszkopt.
2.Na masie nugatowej ułożyć biszkopty ułożone na sztorc.
3.Krem: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno,dodając galaretkę, wymieszać. Wyłożyć na biszkopty,wyrównać.
4.Wierzch ciasta posypać tartą czekoladą i wstawić do lodówki. Smacznego :)
Komentarze