Ciasto budyniowo - jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać jabłka i zetrzeć na tarce.
2.Margarynę utrzeć ze szklanką cukru, cukrem wanilinowym i jajkami na puch mikserem. Nadal powoli ucierając wsypywać powoli przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną.
3.Budyń z obu opakowań ugotować na litrze mleka, dodając 4 łyżki cukru.
4.Ciasto podzielić na 2 części( sprawdzone jest 20 łyżek ciasta, po 10 na spód i na wierzch). Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej uprzednio bułką tartą. Na nim rozłożyć kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.
5.Piec 55 minut w temperaturze 180⁰C, zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na 10 minut.
Komentarze