Ciasto budyniowo-śmietankowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne do niedzielnej kawy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka - ciemny biszkopt: 1 szklanka
    - cukier kryształ - ciemny biszkopt: 0.75 szklanki
    - jajka - ciemny biszkopt: 6 sztuk
    - olej -ciemny biszkopt: 4 łyżki
    - kakao do ciemnego biszkoptu: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia-ciemny biszkopt: 1 łyżeczka
    - mąka-ciasto kruche: 1.5 szklanki
    - margaryna-ciasto kruche: 125 gramów
    - gęsta śmietana-ciasto kruche: 100 gramów
    - żółtka-ciasto kruche: 3 sztuki
    - cukier -ciasto kruche: 5 łyżek
    - proszek do pieczenia-ciasto kruche: 1 łyżeczka
    - mleko-masa budyniowa: 2 szklanki
    - masło-masa budyniowa: 200 gramów
    - budyń śmietankowy -masa budyniowa: 2 sztuki
    - cukier kryształ-masa budyniowa: 2 łyżki
    - smietana kremowa 30%: 500 gramów
    - śmietan fix: 2 sztuki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - masa kajmakowa z puszki: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Kajmak

Ciasto budyniowo-śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciemne ciasto:białka ubić na sztywno,powoli dodawać cukier,następnie żółtka,na koniec pozostałe składniki.Ciasto podzielić na dwie części.Upiec dwa biszkopty(lub jeden i przekroić go na pół).Piec 15-20 min w temp.170C.
  • 2. Ciasto kruche:z podanych składników zagnieść ciasto,upiec jeden spód.Piec 15-20 min w temp.180C.
  • 3. Masa budyniowa:ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu.Po wystudzeniu zmiksować z masłem.
  • 4. Bitą śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami.
  • 5. Przełożenie ciasta:jeden ciemny biszkopt posmarować masą budyniową,przykryć kruchym ciastem na które wykładamy mase kajmakową.Przykrywamy drugim ciemnym biszkoptem,na niego wykładamy bitą śmietanę.Dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Kakao Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować