Ciasto buraczkowe

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moj syn nienawidzi buraków.Ciasto jest moim sposobem na ich przemycenie.A syn zadowolony, ze mama zrobila ciasto czekoladowe:) Ciasto wyglada jakby byl zakalcem, ale nim nie jest!.Taki jego urok.Ciasto jest sprężyste, wilgotne z lekko wyczuwalną nutką buraka.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Keksowka dł 30 cm:
    5 jaj,
    2 szklanki mąki,
    350 g ugotowanego buraka,
    50 g kakao,
    300 ml oleju,
    1 cukier waniliowy,
    1.5 szklanki cukru,
    3 łyzeczki proszku do pieczenia,

    Na polewę:
    50 g gorzkiej czekolady,
    wiorki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto buraczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmiksowane buraki 1. Buraka blendujemy na mus,dodajemy olej i razem miksujemy.
  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy kakao, i cukry.
  • 3. Z bialek ubijamy pianę.
    Do masy buraczkowej dodajemy po 1 żółtku,miksujemy.Powoli wsypujemy suche składniki ciagle miksując.Gdy składniki się połączą dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy na blaszkę-keksówkę wyłozona papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 80 minut w 180 stopniach.
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystudzone ciasto,posypujemy wiorkami kokosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować