Ciasto gruszkowo - czekoladowe z rumem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grz

Składniki:

  • Przygotowanie gruszek:

    Składniki:


    7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone i twarde
    2 laski cynamonu
    sok z połowy cytryny
    3/4 szklanki cukru
    ok. 1 litra wody


    Ciasto czekoladowe.

    Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm.


    20 dag dobrej jakości czekolady
    18 dag masła lub margaryny
    20 dag cukru trzcinowego, można dać zwykły cukier
    6 jaj
    25 dag mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki rumu lub słodkiego likieru, jeśli rezygnujemy z alkoholu należy dodać zimną wodę


    Polewa czekoladowa:

    10 dag czekolady
    4-5 łyżek wody lub rumu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto gruszkowo - czekoladowe z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie gruszek:

    1. Wodę gotujemy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.

    2. Gruszki obieramy z łupiny, od spodu wycinany gniazda nasienne i równo ścinamy aby stabilnie stały. Przygotowane gruszki wkładamy do słodkiego wrzącego syropu i gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut. Następnie wyciągamy i odsączamy.

    Przygotowanie ciasta czekoladowego:


    1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem, aż zrobi się płynna. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

    2. Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy jaja i miksujemy. Dodajemy płynną czekoladę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto czekoladowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    3. Do ciasta wkładamy przygotowane, odsączone gruszki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Czas pieczenia 55 minut.


    Przygotowanie polewy:

    1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem lub z wodą, odstawiamy alby nieco ostygła, a następnie równomiernie polewamy wierzch ciasta czekoladowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto gruszkowo-jabłkowe

To może cię zainteresować