Połączenie francuskiego ciasta jogurtowego z włoskim patentem na gruszkowo- imbirowy duet. Ciasto do: zrobienia w 10 minut, upieczenia w 1 godzinę, zjedzenia przez łakomczuchów domowych w mgnieniu oka
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- jajka: 2 sztuki
- cukier brązowy: 0.5 szklanki
- jogurt naturalny mały kubek: 1 sztuka
- olej słonecznikowy- kubek po jogurcie: 1 sztuka
- zapach waniliowy: 1 szczypta
- mąka z proszkiem do pieczenia- kubek po jogurcie: 3 sztuki
- gruszki: 2 sztuki
- imbir: 2 szczypty
- cynamon: 1 szczypta
- cukier puder (do posypania): 1 łyżka
Ciasto gruszkowo- imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozdzielam. Żółtka ucieram z cukrem łyżką drewnianą na jednolitą masę, następnie dodaję jogurt- mieszam, olej mieszam dalej i zapach. Dodaję mąkę z proszkiem. Ubijam trzepaczką pianę z białek ze szczyptą soli, dodaję do ciasta.
2.Do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą przekłdam ciasto.
3.Obrane i pokrojone w cienkie plasterki gruszki, w miseczce mieszam z odrobiną cukru brązowego, imbirem i cynamonem, układam cząstki na cieście.
4.Piekę w nagrzanym piekarniku w 220 C przez godzinę ( zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzać patyczkiem).
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i gotowe.
Komentarze