Ciasto grzesiek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubić białka na piane z 6 jajek, do ubitej piany dodawać po trochu cukru i dokładać żółtka ciągle ubijając mikserem na sztywną pianę.Następnie dosypać mąkę, budynie i proszek do pieczenia wyrabiać lekko łyżką piec 180 stopni
Masa I:
Masło utrzeć z 1 szklaną cukru pudru.Czekoladę gorzką rozpuścić w pół szklance przegotowanego mleka.Rozpuszczoną czekoladę chwilę ostudzić i stopniowo dolewać do utartego masła, dodać kieliszek wódki chwilę ucierać mikserem.
Masa II:
Śmietanę chwilę ubijać (śmietana ma być lekko stężona po ubiciu), dalej ubijać dosypując śnieżki i fix jeszcze trochę wyrabiać żeby była masa była sztywna.Odkładamy mikser bierzemy łyżkę do masy wsypujemy wiórka kokosowe zostawiając trochę na na posypkę, wkruszamy 4 grześki (1 zostawiamy na posypkę) to lekko mieszamy.
Biszkopt przekroić na pół.Pierwszą masę biszkoptu smarujemy masą I , na tą masę kładziemy masę II, przykrywamy to drugą połową biszkoptu. Wierzch smarujemy masą I i posypujemy wiórkami i grześkami .Smacznego !!
Komentarze