Ciasto delicja powstało całkowicie przez przypadek. Zważyła mi się masa do ciasta, więc ugotowałam budyń, dodałam delicję i wyszło najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam :)
Składniki:
Biszkopt:
9 jaj M
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
Ciasto delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Gdy białka ubiją się na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka. Cały czas ubijając dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy na blachę (u mnie 37x25 cm) i pieczemy w 180*C przez 20 min w termoobiegu, a następne 10 - 15 minut góra i dół. Studzimy, przekrawamy na 3 części.
2.Z 1 l mleka odlewamy szklankę, resztę z wanilią i cukrem. Do szklanki mleka wsypujemy 2 budynie i 4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Gdy mleko się gotuje, wlewamy budyń i gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy.
3.Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki, ubijamy, a w między czasie dodajemy porcjami zimny budyń. Na sam koniec wciskamy cytrynę i delikatnie mieszamy. Musimy uważać, aby masa nam się nie zważyła.
4.1 szklankę likieru czekoladowego mieszamy z odrobiną wody. Każdą część biszkoptu bardzo dokładnie nasączamy. Na spód biszkoptu dajemy masę, następnie delicje, przykładamy 2 cz. biszkoptu, wykładamy pozostałą masę, posypujemy rodzynkami w czekoladzie i przykrywamy ostatnią cz. biszkoptu. Dokładnie nasączamy wierzch. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto.
5.Ciasto pomimo tego, że zawiera dużo masy jest bardzo delikatnie i wbrew pozorom nie bardzo słodkie :)
Komentarze