Ciasto drożdżowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię migdały. Ich zapach zawsze kojarzy mi się z tym ciastem.

Składniki:

  • Rozczyn: 4 dag drożdży
    ● 1 dag cukru
    Ciasto: jajko
    ● 15 dag cukru
    ● 50 dag mąki
    ● szklanka mleka
    ● 7 dag tłuszczu
    ● szczypta soli
    Polewa: 10 dag płatków migdałowych
    ● kostka masła
    ● 2/3 szklanki cukru
    ● cukier waniliowy

Ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy do czasu,
    aż podwoją swą objętość.
  • 2. Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, sól i wyrośnięte
    drożdże. Wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto.
    Dodajemy roztopiony tłuszcz. Ponownie wyrabiamy
    i wkładamy do formy.
    Odstawiamy
    w ciepłe miejsce.
  • 3. Roztapiamy masło,
    dodajemy płatki
    migdałowe, cukier
    i cukier waniliowy,
    dokładnie mieszamy.
    Polewamy
    ciasto. Formę wkładamy
    do dobrze
    nagrzanego piekarnika
    i pieczemy
    45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy