Ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie rozczynu: W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiej resztę mąki, dodaj cukier, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię i jeszcze raz wymieszaj.
Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i nadaj mu odpowiednią formę (babkę, warkocz, bułeczkę). Ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wym.30x11 i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miski i zagnieć w palcach na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 30 - 40 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche.
Komentarze