Ciasto drożdżowe

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
    600 g mąki
    3 jajka
    6 łyżek cukru
    1 op. cukru waniliowego
    80 g drożdży
    1 szklanka mleka
    100 g rodzynek
    szczypta soli

    Kruszonka:
    5 dag margaryny
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, wbić jajka, dodać pokruszone drożdże, olej, mleko, rodzynki. Zagnieść ciasto i wyrabiać je tak długo, aż stanie się gładkie i będzie odchodziło od rąk i ścianek miski (można użyć miksera na małych obrotach). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Zagnieść kruszonkę. I posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki Owoce Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować