Ciasto drożdżowe na dużą blachę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki wkładać do naczynia w wyżej wymienionej kolejności, rozsypywać po całym naczyniu warstwami (kolejność jest bardzo ważna). Składniki przykryć, odstawić (nie mieszać!) na 3 godziny. Po 3 h, wymieszać, wyrobić i wyłożyć na blachę, piec 20 minut w 170° C, następnie ok 30 minut w 150° C.
Kruszonka:
masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę, robiąc kruszonkę. Kruszonką posypać ciasto przed pieczeniem. Pod kruszonkę można dodać owoce (wiśnia, jabłko, śliwka, jagody).
Po wyłożeniu ciasta na blachę, ok 10 minut odstawić do wyrośnięcia. Wstawiamy do zimnego piekarnika.
Porady
Przepis na formę ok 43*37 cm, na klasyczną proponuję 1/2 produktów z przepisu.
Komentarze