Ciasto drożdżowe na dużą blachę

4.48 (165 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Pyszny, puszysty i prosty placek drożdżowy. Zawsze wychodzi :)

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki mleka
    1 szklanka oleju
    100 g drożdży – pokruszyć
    6 jaj – roztrzepać
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    1 i 1/2 szklanki cukru
    3 szklanki maki
    Kruszonka:
    1 i 1/2 szklanki maki
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 kostki masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe na dużą blachę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wkładać do naczynia w wyżej wymienionej kolejności, rozsypywać po całym naczyniu warstwami (kolejność jest bardzo ważna). Składniki przykryć, odstawić (nie mieszać!) na 3 godziny. Po 3 h, wymieszać, wyrobić i wyłożyć na blachę, piec 20 minut w 170° C, następnie ok 30 minut w 150° C.
    Kruszonka:
    masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę, robiąc kruszonkę. Kruszonką posypać ciasto przed pieczeniem. Pod kruszonkę można dodać owoce (wiśnia, jabłko, śliwka, jagody).
    Po wyłożeniu ciasta na blachę, ok 10 minut odstawić do wyrośnięcia. Wstawiamy do zimnego piekarnika.

Porady

Przepis na formę ok 43*37 cm, na klasyczną proponuję 1/2 produktów z przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować