Ciasto drożdżowe z czarną porzeczką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mleka.Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
2.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i solą.
3.Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki.Dodać żółtka i resztę ciepłego mleka.
4.Ciasto dokładnie wyrobić.Dodać stopione, wystudzone masło, cukier waniliowy i rodzynki. Ciasto wyrobić do momentu, aż będzie odstawać od ręki.Zostawić do wyrośnięcia.
2.Kruszonka:
1.Mąkę zagnieść z cukrem i masłem.Odstawić do lodówki.
2.Wyrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć na natłuszczoną, prostokątną blaszkę. (wym.35/24)
3.Na cieście ułożyć czarne jagody i posypać kruszonką.
4.Ciasto pozostawić jeszcze 30 min do wyrośnięcia.
5.Po upływie podanego czasu ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
6.Piec ok. 60 min w temp.180-190 *C.
Porady
Placek drożdżowy jest równie smaczny z innymi owocami np. śliwkami.
Komentarze