Ciasto drożdżowe z czereśniami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Studiuję ekonomię i mam staż w restauracji. Mój chłopak i rodzina lubią moje wypieki. Przepis przysłała Natalia Śliwińska

  • Łatwy

Składniki:

  • - drożdże: 4 dekagramy
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mleko: 1 szklanka
    - mąka: 50 dekagramów
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - olejek waniliowy (kilka kropli): 3 sztuki
    - margaryna: 0.5 sztuki
    - czereśnie: 0.5 kilograma
    - śmietana 30 %: 1 sztuka

    - masło: 0.5 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mąka: 0.75 szklanki

Ciasto drożdżowe z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, sól, 1/2 szkl. ciepłego
    mleka, po 2 łyżki cukru
    i mąki mieszamy, odstawiamy
    na 15 min. Dodajemy stopioną
    margarynę i pozostałe
    składniki. Wyrabiamy 5 minut
    i odstawiamy na 15 minut.
  • 2. Do natłuszczonej tortownicy
    (śr. 30 cm) wykładamy
    ciasto i czereśnie. Posypujemy
    kruszonką i pieczemy 50
    minut w 160 °C. Zdobimy
    śmietaną ubitą z cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy