Ciasto drożdżowe z drożdży suszonych ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do misy robota dać jajka i z cukrami, szczyptą soli hakiem wymieszać....... stopić palmę i wlać zimne mleko do palmy i można od razu wlać letnie do jajek mieszając hakiem....... wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać, w trakcie wsypać skórkę startą ze sparzonej dużej cytryny, ciasto wyrabiać z 10 minut i zostawić w misie robota przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę
2.wyrośnięte ciasto parę razy zamieszać hakiem...... dwie keksówki 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i po równo rozdzielić ciasto do każdej foremki...... na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek
3.KRUSZONKA: 10 dag masła + 10 dag cukru + 10 dag mąki wyrobić palcami na kruszonkę sypką i posypać ciasta
4.piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia
Komentarze