Ciasto drożdżowe z dynią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest sezon na dynie którą wykorzystuję na różne sposoby. Tym razem będzie to ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe z dynią składniki:
    1 szklanka mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    1 szklanka puree dyni
    2 jajka
    1/3 szklanki mleka
    1/3 szklanki cukru
    50 roztopionego i wystudzonego masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    Składniki na kruszonkę:
    6 łyżek mąki
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła
    Dodatkowo:
    3 łyżki mieszanki keksowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania puree z dni. 1 kg dyni kroimy w kostkę i dusimy w garnku aż dynia puści sok i się rozpadnie. Miksujemy na gładkie puree i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym ale nie gorącym mleku. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia drożdży. Mąkę wymieszać z rozczynem z drożdży, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką, aby ciasto się nie kleiło. Formujemy z ciasta kulkę i odkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i oprószonej mąką. Posypujemy kruszonką ( rozcieramy palcami składniki do połączenia) oraz mieszanką keksową. Przykryć ściereczką i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia -podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto piec przez ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 C lub do tzw. suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować