Ciasto drożdżowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania puree z dni. 1 kg dyni kroimy w kostkę i dusimy w garnku aż dynia puści sok i się rozpadnie. Miksujemy na gładkie puree i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym ale nie gorącym mleku. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia drożdży. Mąkę wymieszać z rozczynem z drożdży, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką, aby ciasto się nie kleiło. Formujemy z ciasta kulkę i odkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i oprószonej mąką. Posypujemy kruszonką ( rozcieramy palcami składniki do połączenia) oraz mieszanką keksową. Przykryć ściereczką i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia -podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto piec przez ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 C lub do tzw. suchego patyczka.
Komentarze