Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

4.49 (147 ocen)

To naprawdę proste,łatwe,aromatyczne ciasto drożdżowe. Polecam ze szklanką ciepłego mleka!

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    30 g świeżych drożdży
    200 ml ciepłego mleka
    1 jajko
    60 g miękkiego masła
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1 kg jabłek
    100 g tartych(mielonych) orzechów laskowych
    3-4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 białka
    szczypta soli do białek
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami 1. 1.Ciasto: Mąkę przesiać na środku wrobić wgłębienie,
    wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru.Wlać mleko podsypać mąką
    .Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do
    wyrośnięcia.Potem dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić ciasto rękami, następnie oprószyć mąką, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do dalszego
    rośnięcia.
    2.Nadzienie: Jabłka obrać zetrzeć na tarce,dodać cukier,orzechy
    laskowe,cynamon wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z
    nadzieniem.
    3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść,przełożyć na
    stolnicę,rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować nadzienie i
    zwinąć w rulon. Pokroić na 7 równych kawałków i na jeden
    większy(środek ciasta). Kawałki ciasta ustawić na posmarowanej
    tłuszczem tortownicy (24 cm.)
    4.Piec w nagrzanym do 180 stop.piekarniku,około 45 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować