Sezon na jeżyny kończy się, warto je spróbować w pysznym cieście.
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
½ szklanki mleka
10 dag masła
40 dag mąki + 3-4 łyżki do podsypania
15 dag cukru pudru
1 jajko
3 dag drożdży
cukier waniliowy
szczypta soli
½ kg jeżyn + 2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
Składniki na kruszonkę:
30 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
15 dag cukru pudru
Ciasto drożdżowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy i jajko. Wymieszać. Dodać pokruszone drożdże, wlać mleko z tłuszczem i mieszać dużą drewnianą łyżką, podsypując trochę mąki. Ciasto ma być trochę klejące. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce na pół godziny.
2..Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść i odłożyć do lodówki. Jeżyny wymieszać z cukrem. Blachę o wymiarach 25cm na 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć równo na blachę i pozostawić jeszcze chwilę do podrośnięcia. Następnie wyłożyć jeżyny i na wierzch pokruszyć kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ºC około 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta można też wykorzystać inne owoce sezonowe na przykład borówki, maliny.
Komentarze