Ciasto drożdżowe z jeżynami i kakaowo- kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 5 min

Aromatyczne, pulchne ciasto z sezonowymi owocami- jeżynami. Ulubione- moich dzieci.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 kg mąki pszennej, typ 550
    350 g cukru
    50 g świeżych drożdży
    250 ml ciepłego mleka
    5 dużych jajek wiejskich
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    250 g margaryny

    Kruszonka kakaowo- kokosowa:
    150 g mąki pszennej, typ 550
    3 czubate łyżki kokosu
    2 łyżeczki ciemnego kakao
    5 łyżek cukru

    Ponadto:
    500 g świeżych jeżyn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto drożdżowe z jeżynami i kakaowo- kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śmietana, drożdże, mąka 1. Wykonanie ciasta drożdżowego:
    Wszystkie składniki na ciasto, powinny mieć temp. pokojową.
    Drożdże rozcieramy, razem ze śmietaną, na gładką masę.
  • śmietana z drożdżami, mąka, jajka, cukier 2. Do miski przesiewamy mąkę.
    Wbijamy całe jajka, dodajemy rozczyn, oba cukry.
  • składniki na ciasto drożdżowe 3. Wlewamy mleko i roztopioną, letnią margarynę.
  • wyrobione ciasto drożdżowe 4. Wyrabiamy szybko ciasto, aby było elastyczne, kleiste, gładkie.
  • ciasto drożdżowe w blaszce 5. Od razu wykładamy ciasto na blachę 34x23 cm, wyłożoną pergaminem.
  • świeże jeżyny 6. Jeżyny, obieramy ze śmieci, lekko przepłukujemy, osączamy na sitku.
  • jeżyny na cieście drożdżowym- przed pieczeniem 7. Ciasto posypujemy jeżynami. Lekko je wciskamy w ciasto.
  • kruszonka kakaowo- kokosowa 8. Wykonanie kruszonki:
    Wszystkie składniki razem wyrabiamy, aby po ściśnięciu, masa lekko się rozsypywała i sklejała w grudki.
    Posypujemy kruszonką jeżyny. Lekko wciskamy.
  • ciasto drożdżowe z jeżynami i kakaowo- kokosową kruszonką, upieczone już 9. Ciasto pieczemy w temp. 170 stop. C przez ok. 45 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy ciasto na chwilkę.
  • ciasto drożdżowe z jeżynami i kakaowo- kokosową kruszonką- w przekroju, po upieczeniu
 10. Wyjmujemy blachę z pieca. Studzimy ciasto. Zdejmujemy pergamin.
  • ciasto drożdżowe z jeżynami i kakaowo- kokosową kruszonką- pokrojone na porcje
 11. Kroimy ciasto na większe kwadraty.
  • ciasto drożdżowe z jeżynami i kakaowo- kokosową kruszonką
 12. Smaczne :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto, powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Nie robimy rozczynu. Nie oczekujemy na wyrastanie ciasta. Jeżyny świeże, można poza sezonem zastąpić- mrożonymi albo użyć jagód, borówki amerykańskiej. Zamiast margaryny możemy wlać masło stopione lub oliwę z oliwek. ciasto drożdżowe z jeżynami i kakaowo- kokosową kruszonką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Środa 30.07.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=50

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować