Ciasto drożdżowe z owocami

5 (143 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Puszyste z dużą ilością owoców, przykryte kruszonką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    5 szkl mąki
    50 g drożdży
    125 g jogurtu naturalnego
    1 szkl mleka
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    120 ml oleju

    2 jabłka
    1 szkl malin
    1/2 szkl czerwonych porzeczek
    1 łyżka mąki

    Kruszonka:
    3/4 szkl mąki
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    80 g masła

    Forma 24 X 36 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owoce 1. Porzeczki i maliny przebrać, jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę.
  • Ciasto 2. Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i trochę mleka. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Jajka lekko ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Połączyć w misce wszystkie składniki ciasta i wyrobić. Zostawić na pół godziny do podrośnięcia.
  • Owoce z mąką 3. Owoce posypać mąką i potrząsając miską wymieszać.
  • Ciasto z owocami 4. Do blaszki wyłożyć połowę ciasta i posypać połową owoców.
  • Ciasto do pieczenia 5. Wyłożyć resztę ciasta i owoców i posypać kruszonką.
    Składniki kruszonki połączyć i rozetrzeć w dłoniach. Zostawić ciasto do podrośnięcia.
  • Gotowe ciasto 6. Wyrośnięte wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 min. Sprawdzić patyczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować