Ciasto drożdżowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki i maliny przebrać, jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę.
2.Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i trochę mleka. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Jajka lekko ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Połączyć w misce wszystkie składniki ciasta i wyrobić. Zostawić na pół godziny do podrośnięcia.
3.Owoce posypać mąką i potrząsając miską wymieszać.
4.Do blaszki wyłożyć połowę ciasta i posypać połową owoców.
5.Wyłożyć resztę ciasta i owoców i posypać kruszonką.
Składniki kruszonki połączyć i rozetrzeć w dłoniach. Zostawić ciasto do podrośnięcia.
6.Wyrośnięte wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 min. Sprawdzić patyczkiem.
Komentarze