Ciasto drożdżowe z lodówki z żurawiną i cynamonem

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Ulubione ciasto moich domowników, to drożdżowe właśnie. A żurawina, cynamon- dopełniają smaczku.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 kg mąki pszennej, typ 550
    5 dużych jajek
    50 g świeżych drożdży
    230 g cukru
    cukier waniliowy
    125 ml śmietany 18%
    175 ml mleka 3,2%
    250 g masła
    szczypta soli

    Ponadto:

    150 g suszonej żurawiny
    1 płaska łyżka cynamonu
    2-3 łyżki cukru kryształu- do posypania po wierzchu
    jajko, trochę wody- do posmarowania po wierzchu


Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Ciasto drożdżowe z lodówki z żurawiną i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto drożdżowe 1. Wykonanie ciasta drożdżowego:
    Drożdże rozcieramy ze śmietaną.
    Masło rozpuszczamy, studzimy.
    Do dużej miski wsypujemy: mąkę.
  • ubijanie jajek z cukrem 2. Całe jaja ubijamy z cukrem.
  • wyrabianie ciasta drożdżowego 3. Łączymy wszystkie składniki ciasta: mąkę, rozbite jaja, śmietanę z drożdżami, letnie mleko, przestudzone masło, cukier waniliowy, sól.
    Wyrabiamy w misce na gładkie ciasto.
  • wyrabianie ciasta ręką 4. Dobrze wyrabimy ciasto przy pomocy dłoni ściśniętej w pięść. Przykrywamy ściereczką.
  • ciasto drożdżowe w lodówce 5. Wstawiamy na noc do lodówki, razem z miską. Ciasto urośnie znacznie.
  • żurawina suszona 6. Żurawinę moczymy w gorącej wodzie. Odcedzamy.
  • żurawina w cieście drożdżowym 7. Żurawinę wsypujemy do wyrośniętego ciasta drożdżowego. Razem mieszamy.
  • smarowanie ciasta jajkiem 8. Ciasto przekładamy na dużą blachę, wyłożoną wcześniej pergaminem.
    Roztrzepujemy jajko z wodą. Smarujemy przy pomocy pędzla- wierzch ciasta.
  • ciasto posypane cynamonem 9. Następnie posypujemy cynamonem.
  • ciasto posypane cukrem kryształem 10. Na cynamon posypujemy cukier.
  • upieczone ciasto drożdżowe 11. Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 35- 40 min.
  • ciasto drożdżowe upieczone, w przekroju 12. Wyjmujemy z pieca ciasto, zdejmujemy pergamin.
    Lekko studzimy, wówczas kroimy.
  • ciasto drożdżowe z żurawiną, cynamonem 13. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Podany czas jest bez nocnego oczekiwania. Pamiętajmy, aby ciasto wyrabiać w dużej misce, bo urośnie w lodówce. Duża blacha, to 36x23. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się rumieni- przykrywamy go pergaminem i zmieniamy pieczenia, na tylko od dołu. Ciasto po upieczeniu jest wysokie, pulchne, aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować