Bardzo lubię piec drożdżowe ciasta, patrzeć jak rosną, a później cudownie pachnie nimi w całym domu. Drożdżowe ciasto samo w sobie jest pyszne, a z morelami i kruszonką, to wyjątkowy rarytas.
3 godz.
Składniki:
mąka tortowa - 340 g
świeże drożdże - 15 g
małe jajka – 2 szt.
cukier – 3 łyżki
mleko – 1/2 szk.
masło – 60 g
morele – 300 g
KRUSZONKA:
mąka krupczatka – 35 g
masło – 25 g
cukier drobny – 25 g
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki zrobiłam rozczyn. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ucieram z pozostałym cukrem.
2.Wyrośnięty rozczyn połączyłam z mąką, ubitymi jajkami, roztopionym masłem i mlekiem. Całość wyrabiałam, aż ciasto było lśniące i dobrze wyrobione. Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia.
3.Gdy ciasto podwoiło swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiałam, a następnie przełożyłam do wysmarowanej masłem o obsypanej mąką keksówki o wymiarach 8x36 cm. Foremkę z ciastem nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrastania.
4.Wszystkie składniki kruszonki rozcierałam do uzyskania grudek.
5.Gdy ciasto było wyrośnięte ułożyłam na wierzchu po krojone morele bez pestek i posypałam kruszonką.
Foremkę z ciastem wstawiłam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekłam 40 minut.
Upieczone ciasto pozostawiłam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyłam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Komentarze