Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

5 (154 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo lubię piec drożdżowe ciasta, patrzeć jak rosną, a później cudownie pachnie nimi w całym domu. Drożdżowe ciasto samo w sobie jest pyszne, a z morelami i kruszonką, to wyjątkowy rarytas.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka tortowa - 340 g
    świeże drożdże - 15 g
    małe jajka – 2 szt.
    cukier – 3 łyżki
    mleko – 1/2 szk.
    masło – 60 g
    morele – 300 g

    KRUSZONKA:
    mąka krupczatka – 35 g
    masło – 25 g
    cukier drobny – 25 g
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki zrobiłam rozczyn. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Jajka ucieram z pozostałym cukrem.
  • 2. Wyrośnięty rozczyn połączyłam z mąką, ubitymi jajkami, roztopionym masłem i mlekiem. Całość wyrabiałam, aż ciasto było lśniące i dobrze wyrobione. Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiałam, a następnie przełożyłam do wysmarowanej masłem o obsypanej mąką keksówki o wymiarach 8x36 cm. Foremkę z ciastem nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrastania.
  • 4. Wszystkie składniki kruszonki rozcierałam do uzyskania grudek.
  • 5. Gdy ciasto było wyrośnięte ułożyłam na wierzchu po krojone morele bez pestek i posypałam kruszonką.
    Foremkę z ciastem wstawiłam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekłam 40 minut.
    Upieczone ciasto pozostawiłam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyłam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować